Een kijkje achter de bouwhekken: een dagje Bouwbase

Soms ben je zo enthousiast dat je het liefst een bouwhelm opzet en het van de daken schreeuwt – of in dit geval, van de steigers. Wij zijn namelijk mega trots op de jonge bouwers van de toekomst! En dat bouwen, dat kunnen ze wel. Daarom nemen we je vandaag mee achter de bouwhekken bij BouwBase in Bolsward. Een evenement dat we in samenwerking met Toekomstbouwers Friesland en Jorritsma Bouw organiseren. Wat gebeurt er toch allemaal op zo'n bouwplaats bij Jorritsma Bouw? Tijd om het te ontdekken!

Lego Time Challenge: Wie bouwt het snelste een huis?

De dag begint binnen met een uitdagende Lego-opdracht: wie bouwt het snelste een Lego-huis? De leerlingen krijgen allemaal dezelfde handleiding. Stopwatch aan, bouwblokjes in de aanslag en bouwen maar! Blokje voor blokje zetten ze het huis in elkaar, waarbij snelheid én precisie belangrijk zijn. Na afloop vergelijken ze hun tijden met die van hun klasgenoten. Wie blijkt de snelste bouwer? Zo leren ze niet alleen bouwen, maar ook omgaan met tijdsdruk en samenwerken. De resultaten? Creatief, snel, en soms verrassend (want tja, wie had verwacht dat een Lego-huis óók scheef kan staan?).

Bestraten als een echte vakman (of vakvrouw)

Op naar het echte werk! Naar buiten, waar de leerlingen écht de handen uit de mouwen steken. Aan de slag als stratenmaker! Hier leren de leerlingen hoe ze een goed fundament leggen voor een straat. Het begint met egaliseren. Zand waterpas? Check! Vervolgens kiezen de leerlingen een patroon (het sierlijke L-patroon is favoriet). Dan is het tijd om de stenen netjes in rijen te leggen en met een rubberhamer aan te slaan. Het voelt een beetje alsof je een gigantische puzzel oplost, maar dan met stenen. En vergeet niet: alles moet waterpas zijn! Geen scheve straten hier. Een leerzame en vooral leuke uitdaging! Als kers op de taart moet het zand goed worden ingeveegd met een zachte bezem, in elk naadje en kiertje, en in alle richtingen.

Dakpannen leggen: teamwork

Dakpannen leggen? Dat klinkt simpel. Maar dat is het niet, vooral als je samen moet werken om ervoor te zorgen dat alles goed aansluit. De leerlingen leren hoe ze rijen dakpannen moeten leggen en elkaar helpen om het perfect te doen. Soms wordt er zelfs een panhaak gebruikt om alles stevig vast te zetten (en te voorkomen dat die pannen er bij de eerste windvlaag weer af liggen). Het mooiste is om te zien hoe de scholieren elkaar helpen en als team samenwerken om het dak netjes en veilig te leggen. Er wordt gelachen, gepuzzeld en uiteindelijk komt het dak er prachtig uit te zien. Dakdekker in spé? Wie weet!

Spijkers slaan: wie slaat de spijker op zijn kop?

Dan de test der precisie: het spijker-slaan! Hierin geven de leerlingen om de beurt een klap met de hamer om de spijker in het hout te slaan. Maar let op: in deze vriendelijke competitie wint brute kracht het hier niet altijd. Het gaat om controle, techniek en... misschien ook een beetje geluk. De hamer goed vasthouden is stap één, maar de spijker raakslaan zonder dat hij scheef gaat, is nog een heel kunstje. Gelukkig weet onze collega Arne daar wel raad mee!

 

Ontwerp je eigen wijk

Als afsluiting van de dag gaan we weer naar binnen voor een creatieve opdracht: ontwerp je eigen wijk op een groot whiteboard. Met gekleurde stiften en miniatuurhuisjes ontwerpen de leerlingen een complete buurt, met straten, parken, waterpartijen. Ze beginnen in het midden van het bord en werken naar buiten, waarbij de meest creatieve en soms onverwachte ontwerpen ontstaan. Zet je de school middenin een woonwijk of juist aam een perk? Alles kan!

Trots op de bouwmeesters in wording

Na een dag vol lachen, leren en bouwen kunnen we met trots zeggen dat de toekomst van de bouw in goede handen is. Deze en alle andere leerlingen hebben laten zien dat ze niet alleen kunnen bouwen, maar ook creatief zijn, samenwerken en probleemoplossend denken. Wij zijn benieuwd wat deze bouwtalenten nog meer in petto hebben. Want één ding is zeker: met deze generatie komen er straks hele mooie bouwwerken van de grond!

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief